KOLOROWE CIASTO
Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):
360g masła
210g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek proszku do pieczenia
6 łyżeczek mleka
Krem:
500g serka mascarpone
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
papier do pieczenia
NIE MOŻNA WYŚWIETLIĆ PLIKU
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty). Blaty pozostawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.