BROWNIE

 200 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jako¶ci
• 3 jajka
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 50 g m±ki ryżowej + 50 g m±ki kukurydzianej + 35 g m±ki ziemniaczanej
• szczypta soli
• opcjonalnie - 1/2 szklanki posiekanych orzechów i 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować mał± foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować j± masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszaj±c. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszaj±c od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewaj±c za bardzo masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanili± je¶li używamy. Dodać do nich roztopion± czekoladę z masłem i zmiksować na gładk± masę. Dodać m±kę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekan± odłożon± czekolad±. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 - 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyj±ć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15-20 minut przed pokrojeniem.
NIE MOŻNA WY¦WIETLIĆ PLIKU